Videshiiya

Komplek Bukit Damai Indah Blok E No. 51 Kecamatan Balikpapan Selatan Kalimantan Timur

Majority of houses in Balikpapan is dominated by pseudo minimalist houses, usually decorated with rhythms of column on the outside, sharp colors and colorful tiles washed on the exterior wall. While this pseudo minimalist houses continuously dominated the face of Balikpapan, House A tries to balance its surroundings by contradicts them all.

 

This house is designed to mark a new Indonesian modern architecture and confront the roots of pseudo minimalism.

 

Paint is is no longer exist as mere decoration. Most of the colors emerge naturally from the materials; polished concrete blends naturally, with cracks and various form of colors leaving traces of construction process. Solid wooden material colors every doors and windows with its fiber pattern. Steel structure for the roof colored with black paint outlines design as it shades the open top floor.

Rengganis, Balikpapan   |   5 Photos

Villa Tepi Pantai is a small house by the beach.
Its location suggests it to become an escape whenever hectic life in the city turns into nightmare.

The program of this villa consists of outdoor terraces on the first and second floor, living area, kitchen, two large bedrooms, one guest bedrooms on the first floor and a maid bedroom along with laundry area.
The third floor is an open deck facing sunset and the beach which can also served as a rooftop BBQ area and anykind of outdoor party.
Ulin is the chosen material for this project. This way the house might refflects its natural surrounding while at the same time stay modern and contemporary.

The west facing second floor facade will be covered with rhythym of ulin and wide cantilever to control direct sunlight.
The first floor also designed with the same idea; positioning the front groundfloor behind the second floor, while carport’s cantilever protect the building from strong and direct sunlight.

Endless openable windows are installed through out the building combined with large void in the middle of living area, responding Balikpapan’s extra humid climate while at the same time creating a breathing and healthy environment for whoever lives there.

Manggar, Balikpapan   |   7 Photos