studio SAYA

Jalan Sutera Intan I No. 6, Alam Sutera, Serpong, Tangerang Selatan

1st Winner of Sayembara Perancangan Rumah Tapak dan Rumah Susun Bersubsidi PUPR Tahun 2018, Kategori Rumah Tapak

kampung SAYA  was designed as an alternative form of low cost housing in Indonesia, with a main goal of creating healthy & vibrant communities, not just physically, but also in terms of communal sense of belonging.

The initial idea was to create a new type of site planning as an alternative to the conventional grid type housing complex with vehicular access to each units, which are very common in Indonesia. The grid type housing brings a number of drawbacks which leads to the creation of an unhealthy community, both physically and socially.

The result is a more fluid site plan where only 18sqm of land is provided for each house units, all of which are dully detached, and can be expanded vertically to form a two storey building with a total area of 36sqm. Open spaces are provided throughout the entire site, while a communal parking space is provided along the Main Street. 

The low rise nature of kampung SAYA demands a plot of land that could be acquired at an affordable price, so when it came to site selection, an empty plot of land at the outskirts of BSDCity, an emerging new town in Tangerang, was chosen.

Utilizing the RISHA (Rumah Instan Sederhana Sehat) modular construction system, a product of The Ministry of Public Works and Public Housing of the Republic of Indonesia, with a basic module of 3x3m, the house units are designed with modularity in mind. All of the materials used, such as GRC boards for the exterior walls, gypsum boards for the interior walls, as well as AAC concrete block for the wet areas, have dimensions that fit with the RISHA modules.

The house units of kampung SAYA are designed as a ‘blank canvas’, with raw finishing materials such as unpainted plastered exterior wall, and exposed concrete floors, which can then be modified & customized by the occupants to express their personality, creating a vibrant housing area reflecting the diversity of its occupants.

The house units are arranged in compounds, each with a small inner court at its heart stimulating social interactions between occupants of different units. The fully detached nature of the house units enables the presence of openings at each side of the buildings, allowing natural cross ventilation as well as natural lighting to take place.

Cicayur   |   5 Photos

Top Five Finalist of Sinarmas Land Young Architect Competition 2017 Residential Category

 

Taken from the Sanskrit word, Bhavana means meditation & contemplation. The name signifies the intention to create a premium residence, which provides retreat, contemplation, & tranquility in the midst of a busy life in a rapidly growing city like BSD.

 

The design of the entire project, from the calm & relaxing entrance surrounded by pine tress, all the way to the tropically designed house units, are based on the aforementioned concept. The presence of communal gardens throughout the site forms the heart of the contemplative living concept. They create a tranquil & relaxed atmosphere, while also acting as generators of communal activities.

 

Two different designs of open green spaces are used in Bhavana. One explores the possibility of having an interconnected extended backyard within a housing block, while the other is in the form of elevated access gardens above the streets. An elevated structure positioned above the street provides open green spaces while also achieving more efficient space utilization. The upper level functions as a pedestrian access & communal area separated from the vehicular access (lower/street level). Voids positioned in various spots create interplays between the upper and lower level, while also providing natural lighting for the lower area.

 

A combination of modern forms & tropical spaces form the basic concept of the Bhavana house units. Rational geometric forms (mostly boxes) give a sense of modernity, while interactions between indoor & outdoor spaces infuse a sense of tropicality as well as playfulness into the house.

BSDCITY, Serpong   |   5 Photos

1st Winner of Sinarmas Land Young Architect Competition 2015 Residential Category

 

The brief of the competition was to design a high-end housing complex along with its public facilities in a 10,8 hectares site. This time, we focused more on bringing some local Indonesian aspects and flavours in our design through building forms that are inspired by traditional Indonesian architecture, the use of local building materials, and a unique spatial arrangement inside the house involving a central open-to-sky courtyard.

Another focus was to bring more communal activities into a modern residential complex, something that is very rare in most high-end residences in and around Jakarta. ​

Communal gardens are present in each block, with direct access from the backyard of each house units, and interconnectivity between different blocks allows further social interactions.

The name “Arkara” is a word taken from the Sanskrit language, meaning “to shine brightly”, showing our intention to create a shining example of how a high-end housing in Indonesia can be redefined by going back to some of the elements of traditional Indonesian villages.

BSDCITY, Serpong   |   4 Photos

LNKM (Lembah Nyiur Kairagi Mas), is an estate development in Manado who are planning to refurbish their image within the next few years.

As an initial stage of the renewal of LNKM, studio SAYA was commissioned to design a new masterplan for their development site, as well as a new community clubhouse located at the heart of the housing estate.

Inspired by the coconut trees present throughout the site as well as the surrounding environment, the new clubhouse is essentially made up of rows of thin vertical columns from one end of the site to the other, creating a lightweight looking structure instead of one that is monolithic.

Aimed at creating a fresh & contemporary atmosphere within the rather old fashioned existing housing estate, the buildings of the clubhouse are designed to  utilise modern materials such as concrete and steel painted in shades of white and grey, as well as glass and fabric screens.

The new clubhouse will host a number of different functions including sports facilities, function rooms, as well as a food market.

Kairagi   |   5 Photos

The brief of the project is to create a complex of low-budget boarding houses located in Sukabumi, West Java.​

The boarding houses are designed with an aim of providing well ventilated and well lit residences for the female workers from surrounding factories.

With budget acting as one of the main considerations, affordable local materials, such as bricks and plasters, were abundantly used.​

The buildings are also designed with the possibility of turning them into houses in the future.

A number of additional buildings, such as a security post, a small cafetaria, as well as public toilet were also placed within the site.

Margajaya   |   6 Photos

This residential project is studio SAYA's first built project, and is a renovation of an existing house.

The renovation is basically done to accommodate the owner's needs into the existing building, which is a typical residential estate house.

Modifications done to the existing building includes a minor facade alteration, integration of the existing kitchen & dining areas, a merger of two existing bedrooms to create a larger master bedroom with a walk-in-closet, and the addition of a new bathroom.​

The project also includes an extension at the back part of the house, where a second floor is added to an existing one story structure to accommodate a new bedroom for the children.

At the front part of the house, the existing carport is repositioned and redesigned using steel structures to give the house a more contemporary & lightweight  feeling.

Alam Sutera   |   4 Photos