Studio SA_e

+62217361576

The Sofyan House Bintaro Presenting an architectural building that can provide comfort for the occupants is the purpose of the architecture. Starting from an occupant demand and potential site eventually led to the formation of a floor plan and 3D of the building. This house is a second home for the occupants. The background of the client is a mother which is an architect who had studied and has not been practicing for a long time, while the father is a civilian expert has two grown children who are still attending school abroad. The manner of occupying the previous home is certainly very influential on how to treat a spacing home. The previous house is a two story house, the position of the bedroom on the second floor, reading room, servant room, and 2 bedrooms. This is the starting point that will later be guidance on how to layout each space, into the tread. The tread is in the position of the hook, with two entrances. It is often questioned when designing a building that is in this position is about gsb which are cut in spots, it became an advantage well as "disadvantage" of this position. Being an advantage because it is inevitably hat the people will be forced to have a front garden, and this became an advantage for current architecture, where providing green open space is considered to be very expensive and underestimated as a business of landscape personnel. Being disadvantage is because the occupying manner of Indonesian generally needs more space and the addition of more and more goods. To lay out floor plan is by dividing the room likes a chess board, starting from inserting the one wet garden and one dry garden. These gardens are what will divide existing space. Formed floor plan is to put the master room and parents room is on the lower floor, with consideration of the growing conditions of life will be in trouble if it will put the room above. The children bedrooms are placed upstairs with shared bathrooms.

Bintaro, Pesanggrahan, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta, Indonesia   |   7 Photos

Seiring dengan pembangunan kota di Indonesia yang cepat, pertumbuhan penduduk kota semakin tinggi. Hal ini berdampak pada kebutuhan fasilitas yang mendukung kegiatan kota bagi warganya, salah satunya adalah rumah tinggal. Konsekuensi terhadap pemenuhan kebutuhan ini memaksa pemerintah dan pengembang perumahan untuk menyediakan rumah tinggal berupa sistem kavling. Sistem kavling ini disikapi dengan konsep rumah tumbuh, sehingga pemilik dan penghuni rumah memiliki kesempatan untuk mengembangkan sendiri rumahnya. konsep rumah tumbuh atau multistep development house, menjadi angin segar sebuah hunian rumah bagi pasangan atau keluarga di perkotaan, dalam menyikapi kebutuhan pokoknya yaitu papan atau tempat tinggal. Rumah tumbuh adalah konsep mengembangkan rumah dengan beberapa tahap dengan jangka waktu yang tidak dapat ditetapkan tergantung keadaan sosial, ekonomi, dan lingkungan. Konsep rumah tumbuh cenderung tidak menghancurkan bangunan eksisting karena memiliki pandangan bahwa rumah adalah Living monument. 

Rumah gerbong adalah salah satu contoh sebuah rumah tumbuh yang terekam dengan baik dalam perkembangan masyarakat urban, baik status sosial, lingkungan, dan ekonomi. Istilah rumah gerbong (gerbong = railway coach) diambil dari tipologi akhir bangunan yang memanjang.

Sama seperti rumah tumbuh yang khas, Rumah Gerbong juga mengalami berbagai macam evolusi, dalam hal ini ada 2 hal yang berkembang di samping di rumah yang sedang tumbuh. Pertama adalah evolusi bentuk fisik, estetika dan fungsi, yang kedua adalah evolusi status sosial, ekonomi dan lingkungan, di mana titik ini sangat memengaruhi evolusi fisik.
 

Bintaro, Tangerang Selatan   |   34 Photos

Located at Jagakarsa sub district, South Jakarta city, this house is situated in a typical housing of a developer with similar type of room and facade and coincides with neighboring houses. The homeowner wishes to add some space in his house holding 7x15m land area.

Added improvement

One of the aesthetic measures in a refurbishment project is how old building elements can be reused, and harmonizing new building elements with old ones.

The global concept of this house refurbishment is by simply adding plates to the necessary space, as at the pre-refurbishment house investigation produces some results / conclusions such as potential, and challenges in the home. One of the potentials of the house, which is a structure that has been prepared for 2 floors, so it can be used and minimize the cost of refurbishment to add a room on the 2nd floor, as well as some things that can still be used is columns and the 2nd floor plates of 33% of the total building area, its structure strategy is not adding a new foundation in the house this impacts on a typology of the 2nd floor in buildings that follow the structure.

Spatial impact 

            With the increased space requirement and the area of the 2nd floor, the space in the heavy rotation house is broken down from its space rigidity and massiveness for it must be a 'breakpoint', the architect using the philosophy of krowakism (krowak = hole), by utilizing the void and skylight and the use of bridge grating on the second floor circulation, so the atmosphere of the first and second floor can be more extensive and bias of the boundary.

Climate approach

            The site of a heavy rotation house facing the east-west becomes a challenge itself for the house in the tropics as it faces directly with the sun. The challenge is addressed by turning the private mass / room upstairs by 45° so as to minimize the mass of buildings exposed directly to the sun, the lower level mass responds to the challenge with the addition of the secondary skin, so that the inside of the building becomes colder.

Utilization of natural lighting and atmosphere, accommodated by making a window opening as high as 3 meters in the facade of the building, and the present of skylight in the middle of the building space, resulting in the creation of cross ventilation.

Jagakarsa   |   5 Photos

Located in the city of Surabaya, one of the metropolitan cities in Indonesia and is also the capital of East Java province, making it one of the shopping center for buying and selling electronics, especially communication gadget in ​​Surabaya.

The development of shopping center type, from traditional market to now penetrated into the digital and online world, became an important architect's mindset in planning Surabaya e-mall. The development of the mall is now not only accommodate the place of sale but also the place of lifestyle and social community, so that architect proposed for the addition of fnb area on the e-mall.

This project is a rejuvenate e-mall project, originally named wtc mall with 12.840 m2 area and has 3 floors, addition of 3 more floors so the total becomes 6 floors. the addition of this floor also adds function inside, originally just a function of buying and selling then added with a mini bank, food court, and living area.

The concept that is carried is a living belt, living belt is a communal area, and social surround the building facade. This concept was chosen because it saw the existing building is too massive and bulky without interaction with the surrounding area, thus forming two orientations on the mall, orientation into the atmosphere of buying and selling, the orientation out of the building with a more fluid atmosphere.

The mall has 2 timing arrangements operating the living area open longer than inside, therefore the circulation is engineered so that the living area on the balcony has its own vertical path, the panoramic lift is placed in front of the mass of the new building into an icon mall and as a vista point for visitors mall to be able to see the atmosphere of Surabaya from the scale of the human eye to the eyes of birds.

The selection of facade colors using the same tone as the existing mall, with the addition of warmer colors to lift the atmosphere to be more alive in the area.

Jalan Pemuda   |   6 Photos