Search Icon

Somia Design

Jl. Ciung Wanara V No.15, Renon, Denpasar Sel., Kota Denpasar, Bali 80234

Mand[A]nila House

This renovated house sits on a 320 square meters lot at a small residential complex in Denpasar, Bali. Located in front of an elementary school where noise and school activities indirectly impact the house during the daytime. This house was initially a kitchen and garage of one big house that used to produce foods for a catering business. Afterwards, the owner decided to split the house into two separate houses. At that time the house was quite large, yet suffering from the minimum penetration of natural light and its conditional hodgepodge finishes. Talking about the brief, client desires a tropical Balinese house that will suit the casual lifestyle of the family. Those issues challenge the architect to solve this renovation project

South Denpasar, Indonesia   |   11 Photos

Yuwa Villa

Tirta Nadi, Sanur   |   7 Photos

The Samata Villas

Sanur, Bali   |   4 Photos

Smailing Tour Sales Office

By Pass Sanur, Bali   |   6 Photos

Planet Gadget

Sujiva Living

The man of the house is a principal architect for a design studio, who wants to have an ideal house for his family and a small studio for his architecture office, while his wife is a pioneer in the user experience service field in Indonesia. The combination of both brings the design to a level, where it possesses a rare and incomparable space experience for each occupant.

To generate a consistent design language, three finishing material colors are chosen. For the accent, exposed red brick are selected, as it is a local product which occupies the natural character, as it is also one of the material that are regularly used in Bali traditional buildings. In contrast, the color black is also inserted to produce an elegant and masculine feel in the building. To balance out the combination of the brick and the black, cement exposed color is picked out to act as the neutral color balancer.

Furthermore, responding to the tropical climate condition, the building configuration embraces the modern contemporary architecture style. In which, the building configuration is simplified, by replacing the ornaments which are existed in traditional style to a carefully chosen building material selection, which simultaneously minimizes the budget for both construction and maintenance.

Ciung Wanara, Denpasar, Bali   |   26 Photos