DP+HS Architects

Jakarta, Indonesia

Obaja Tour & Travel Office

Proyek Obaja Tour & Travel Office terletak di kawasan yang sangat padat dengan tapak bangunan yang menghadap arah utara dan barat sehingga intensitas cahaya matahari cukup tinggi. Secara fungsi, bangunan ini akan mewadahi aktivitas perusahaan yang bergerak di bidang Travel.

Pendekatan rancangan desain digarisbawahi pada 4 aspek, yaitu kondisi tapak dan lingkungan, program ruang yang cukup padat, branding/image perusahaan dalam kaitannya dengan kegiatan perusahaan, dan bujet pembangunan.

Jakarta, Indonesia   |   7 Photos

R+E House

Located in a residential area in West Jakarta, Indonesia, this house occupies a 300 sqm plot of land.  Inhabited by a small young family with 2 kids, it was made with careful attention to owner’s family activities during the course of the day. Don Pieto and Henny Suwardi of DP+HS Architects emphasize interlocking space to connect different activities between spaces.

This young family had used to spend most of their time together in a relatively small house where every room and every activity are linked together. When they decided to build their new home on a much larger plot of land, the design goal is to maintain the bond that has been naturally formed over the years, and translate it into space which connects each other -- the interlocking space.

The basic idea is to create an unobstructed space consists of living room, dining room. and pantry, that goes all the way to the backyard. The 'floating box' above the dining room serves as an activity room with a large opening to maintain the relation between vertical space. The master bedroom is located on the other side, and also facing directly to the living room void, so the parents could watch the kids when they play in the living room and in the activity room as well.

The living room at the center serve as a connector which connects different vertical and horizontal spaces and activities. Big and tall glass partition facing the main road was used to illuminate the entire room. Air outlets are placed below the glass roof upside the stair area, its purpose is to draw the hot air out of the building and trigger the cross-ventilation system.

Different type of finishing material is applied to define different rooms and different activities. The living room used a white painted exposed brick on the wall to give light texture and casual look for gathering activity, while also helps illuminate the whole space. The ‘floating box’ which serve as an activity room, used tiles on the wall, which arranged in a certain pattern to emphasize the whole floating box and the activity inside. Meanwhile, the master bedroom used a natural stone with darker color to put an accent in this relatively huge and light house.

Jakarta Barat   |   11 Photos

J.CO Mall Taman Anggrek

J.CO new concept at Mall Taman Anggrek

Mall Taman Anggrek   |   8 Photos

S+I House

'Compartment Box' as an idea for compact programming

Jakarta   |   9 Photos

J.CO Gandaria City

J.CO new concept at Gandaria City Mal

Gandaria City Mall   |   8 Photos

F+W House

This 3 storey project is located in an opulent residential area in North Jakarta, Indonesia. The site itself is located in cul-de-sac which is a dead-end road with a unique shaped site. The building mass that occurs is consisted of 4 different axis which is the outcome of site’s reconstruction efforts that is done by Don Pieto and Henny Suwardi of DP + HS Architects.

With a total of 8 people living in this house, the space program needed is quite dense if compared with the total area available. Thus, to optimize the use of space, the mass is halved, and the rooms are placed on both sides. The middle area is transformed to a horizontal and vertical circulation corridor; that way, the area on both sides can be maximized as rooms. The central corridor is paired with a long void that literally splits the mass of the building. Then, a glass roof is placed on top of it as a skylight which serves to draw the light up to the ground floor. This is done to channel the light throughout the room from morning to late afternoon. Air outlets are placed below the glass roof to draw the warm air out of the building and trigger the cross-ventilation. An arising consequence from using a long void, which serves as the light source of this building, is that every short bridge which connects the two masses has to use laminated glass material consistently to allow the light entering this building to reach the ground floor.

Modern contemporary design is translated in the personal spaces. Each room is designed differently with a lot of variations in the pattern application and also in the use of materials, to meet the house owner’s character. Different room experience is presented along the circulation corridor. The long void area integrates the relationship between the storeys giving a spacious feeling despite the dense space program.

Living-Dining-Pantry which is the main family gathering area is placed side by side with the long void in one side and the swimming pool on the other side. The ceiling’s feature in that space is designed to resemble pool ripple.

At the rooftop area, a small shelter covered with glass is built, with the view towards the sea a few kilometers to the north. This shelter is built to accommodate gathering events in the afternoon or evening and for special occasions such as New Year's Eve.

Jakarta   |   8 Photos

B+M House

This residential project is the outcome of tropical design approach in modern residential that is inhabited by an introvert owner. Don Pieto and Henny Suwardi of DP+HS Architects emphazise  layering and sheltering concept at the facade of the building. The layering is done by creating a secondary skin in form of steel louvre which serves to reduce the direct light entering the building, as well as a security factor which is obstructing the view and access of people from the street to the building. Another layering is done by creating a double wall, and the use of natural stone material serves to hold the heat wave absorbed by the wall.

Wide eaves are created to reduce the amount of direct light that enters the building, as well as creating a space for terrace and balcony that can be used as a gathering area. A big pool is built at the back of the house with a high void which directly adjoins the living room; this area serves to help lower the room temperature.

Mezzanine concept is presented in the living room to merge the spatial relationship and activities between the floors. The high ceiling aims to make the room temperature cooler. The materials that are used on the exterior of this building are also used in the interior of the building, particularly the use of natural stone.

Jakarta   |   9 Photos

A+E Apartment

Modern Interior Design for an Apartment

Jakarta   |   6 Photos

A+W House

Contemporary architecture and interior design works for a house in Jakarta Barat

Jakarta Barat   |   12 Photos

D+S House

Jakarta   |   6 Photos