ATELIER RIRI

Jl. Perkici 12 no. 19, Blok EB3, Bintaro Jaya Sektor 5, Tangerang Selatan

This house was designed with a skewed mass as a response to the unique challenges of the site and with its tropical context in mind. Its vertical and horizontal skew create a sense of spatial distortion that deviates from the experience of other more conventionally designed houses in Indonesia.

This house is designed to be a contemporary house that respond to tropicality and context of the local site, which resulted in the asymmetrical-voids within the house. These voids on each openings naturally provide shades so that rain and sunlight will not come in contact directly to the interior. The swimming pool and the void over it cool the living area during the day. Whilst the green roof absorbs direct sun radiation and reduces the overall temperature of the house.

Moreover, the vertical and horizontal distortion of the building’s form creates a unique spatial experience. Split level and diagonal ceilings blend normative perceptions, creating a distinct sense of character to the house. The dominating features of the house include composite wood materials and white walls, creating a sense of unity and cohesion throughout its design.

This house was created as a response to the demands of a new generation of millennial families in Indonesia, designed with both practicality and urban culture expression in mind.

Bintaro Jaya Sektor 9   |   31 Photos

Sometimes changing the form can be done before planning the space, because each space is usually created over form and activities therein.  Space is created because of the form; in order for all the residential activities are covered. Indeed, it is because we live in space, not due to form. It all started from searching for formation character based on mass composition, until the building identity is generated eventually. Space flow accommodates activities flow that gives various surprises. The space definition is freed to the owners so they can adapt to their house.

In one compound environment, there are four houses built. There is a compound environment existing in South Jakarta that has four beautifully composed mass formation which creates a contemporary living space.

It is called Stackhouse. It is clear that the result of this composition is stacked mass. Each mass is given a different identity; so that every visual corner has many different stories, so that every atmosphere has different expressions. The mass identity is stressed by materials represent its function and beauty.

Cilandak, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta, Indonesia   |   26 Photos

This house was built in a modernism spirit that is loaded with strong geometrical elements. Located in high density urban city of Jakarta, the house must adapted with it site. The design execution and material selection were done carefully to highlight the issue of low energy consumption. One of the efforts was by implementing wood as main material for the building. The rest was reducing cement to create an honest and straightforward characteristic to the building. The rooms were created as a response to the sun path and cross air circulation. Each space was divided based on the air vents that split and limit every activity. 

The building accommodates a family with four children. Therefore, the house was expected to embody a quality life experience for the future. The space was divided based on the vertical zoning. The lowest floor is the service area; the second floor was designed to be a communal space for the family, while the third floor is a private space with a study room as a core.

Jakarta   |   14 Photos

In the land area of 150 sqm, Atelier Riri was challenged by their colleagues to design a home by using reused containers.  Atelier Riri accept the challenge. The house is located in Bekasi, a suburb near the big city of Jakarta. Homes for young married couples with 2 children. Besides the basic needs, in addition to gather the family as an habitable space, the owners also wants to add a hobby room as an activity area for kids and their parents.

This home consists of 4 containers installed overlapped and crosswise. These containers are deliberately functionalized for secondary needs as a hobby room, mostly because the space is spatial limited and thermal comfort is still below the average, although actually the container space has made several additional layers on the roof to lower down the temperature. This include installing the wiremesh as plant propagation and glasswool in the ceiling lambersiring pine wood.

Cikunir, Bekasi   |   14 Photos

In Indonesian, Kiri means left. An analogy to represent the shape of a house that give an impression as if it’s leaning to the left. Kiri’s House is an application of a design for a house that refers to the owner’s personal character: compact rooms to create practical living style. With an area of land 6x15 meters, this house was designed to be functional. Shape no longer became our first priority. Building mass, in fact, took the simplest form, four side geometry.

Rooms were programmed to suit the owner’s cultural life. It creates open space which was came from the result of rooms’ integration and reduction of needs that was considered less important to be placed on ground level. Equipped with moveable furniture (wheeled), the area on ground level then provides space for complex activity. Meanwhile, private area on the second story was equipped with built-in furniture. Both levels is bound with a corridor that taken a shape like a sidecourt on the right side of the building. That way, the building looks like it has only 4.65 meter width and leaning to the left. On the side of the sidecourt, there’s an open space.

Bintaro   |   9 Photos

 Indonesia has a tropical climate. Tropical areas have rains almost the whole year through. For the reason of extreme weather, the home design should be able to accommodate the climate. The House Located in Griya Loka, Serpong in a suburb area near Jakarta (the capital city of Indonesia). These townships residential area is dense enough. The home design-oriented is focusing on natural resources for lighting and ventilation.

‘Breathing House’ is located in an area, which has been formed since the 80s. The site is blended with the surrounding environment as a green area. We optimize the potential asymmetrical shaped into the owner's identity with a functional approach. The owner is a dynamic young family with two children. Both are eager to have a more comfortable dwelling, environmentally friendly and at the same time also represent personal identity. "Form follow function" became a common thread in keeping the desired characteristics.

Griya Loka, Serpong   |   12 Photos