ArMSchitecture

Jl. Perkici 6 Blok EA6 No. 9 Bintaro Sektor 5, Tangerang, Indonesia

Reading about the dress reform movement during the Victorian period, there exists body shaping clothes that uses tightlacing to achieve a fashionable silhouette. The hourglass effect comes at a price to the body though, the art of being squeezed, laced up in a shocking contraption. Strap me in and lace me up. Reformers critiqued against tight lacing and spread as an anti-fashion movement called the Artistic Dress in the 1860s and reemerged as the Aesthetic Dress in 1880s. In the end it required all people to be dressed healthily,comfortably and beautifully. Body shaping clothes inspired the concept for the form of this building. Being a house that is built in a tropical climate, it requires large overhangs to prevent rain water from leaking through the windows.This results in a mass that becomes bulky and looks un-proportional to the surrounding houses, but by ‘tightlacing’ the form by trimming some edges and implementing a flat roof design using PVC material made this house conform to the existing ‘slim’ trend of the context. Other than cutting costs and the added benefi­ts of the material, the height of the two story house compliments the surrounding single story houses and becomes a fitting accent at the end of the row. With a contemporary language which still holds the properties of tropical architecture and new materials, this design has fashioned a new architectural typology. The limitation of budget has caused the built space to be modest, whereas the un-built land is utilized as an extended space towards the outdoors. A regional law that restricts the construction of fence becomes an issue for safety and privacy, to overcome this issue the design solution resulted in the façade of the ground floor to become a barrier wall with little openings, but during certain events the wall can transform and function into a large massive door that allows a dramatic opening. The visual focus is then inverted towards the inner court by using large openings so that it could be appreciated from all rooms.  The living room and lower bedroom has the best view of the inner garden. The service area also gets good ventilation from the garden, but using movable wavy cement panels with a limited degree of opening does not disturb the other rooms from service activities. These panels create varying forms when opened or closed and all doors are concealed which gives the service area an illusion of a single insertion box in the building. Laundry and other service areas doesn’t disrupt the visual aesthetics of the house, which is a common sight of the surrounding houses. The use of the large and wide doors gives a unique effect when opened, and even more so the barrier wall that faces the road can be opened during certain events which can create a grand connection between the inner court to the front garden making it one large open space with the living room acting as its transition. Flexibility of space is taken full advantage of to remove the limits of a limited space. The built space which has been limited by building costs does not affect the room’s ability to have a spacious feeling. The leftover space becomes an open green space as an extension of the room. The inner court becomes the point of attraction from the rooms around it. The roof of the lower bedroom and service area is transformed into a roof garden, creating a multiple garden effect which can be enjoyed from the second floor bedroom and studio. Playing with the floor level by the stair circulation gives an opportunity of creating a storage space for shoes in a clean and neat fashion. It also creates an attractive opportunity for kids as their performing stage. In addition, the spotlights from the exposed ceiling could also change the function of the whole living room to become a stage for the kids to act and play. Conclusion: Trimmed Reform, Flexibility of Space & Multiple Gardens

Taman Jajan, Jl. Rw. Buntu, Rw. Buntu, 15310, Rw. Buntu, Serpong, Kota Tangerang Selatan, Banten, Indonesia   |   11 Photos

Hal yang ditonjolkan dalam proyek PLH House adalah Simplicity dan Materiality yang memiliki ruang transisi sebagai fungsi ruang yang flexible, sekaligus memberikan pengalaman ruang sebuah prosesi merasakan gelap dan terang, proporsi tinggi dan rendah. Disebut sebagai Rumah Sela, rumah yang memiliki ruang diantara ruang lainnya. Memiliki keseimbangan pada façade nya antara solid dan void nya.

Konsep Interior memberikan keseimbangan dari bentuk Arsitektur yang plain. Interior sebagai aksen,
material kayu jati yang berkualitas memberikan tektur dan warna yang sepadan. Salah satu kamar diberikan
suasana Jawa dengan pemilihan Santai Furniture, dari tempat tidur ukiran jawa yang dimodifikasi dan kursi santai. Salah satu kamar anak dibuat lebih playfull dan berwarna yang didapat dari aksen warna dinding panjat tebing. Lampu lampu yang dipergunakan adalah IKEA yang dimodifikasi dengan aksen penutup kayu
atau dipasang di depan backdrop kayu jati.

Yang menginspirasi bentuk bangunan adalah keseimbangan dari bentuk solid dan void. Tampilan solid yang seimbang dengan void dan juga material screen untuk penetrasi angin. Solid void ini tercermin juga dalam perletakan denah sehingga angin dapat melewati ruangan ruangan di bagian bawah dengan alami.

Spot perhatian lebih dalam mendesain adalah bagian ruang transisi. Seperti Foyer, ruang transisi di bagian dalam yang memberikan ruang flexible antara living room dan dining room. Ruang tersebut sebagai ruang yang dapat di extend menjadi dimensi ruangan yang sangat luas jika seluruh jendela dikumpulkan dan dibuka dengan system top hung foldable window.

Special treatment dalam interior bagaimana interior build in dapat bersatu dengan arsitektur. Seperti railing
jati yang berfungsi sebagai rak buku dengan detail detail kecilnya. Dan juga membuat detail rak jati yang dikombinasikan dengan pekerjaan besi sebagai support untuk wash basin. Baik berbentuk kotak dan juga jati yang berbentuk silinder.

Kayu Jati adalah material yang teksturnya tidak dapat tergantikan oleh material lain. Tekstur kayu jati memberikan warna dan aksen dalam pengalaman ruang. Ruang ruang plain yang berbicara tentang proporsi, gelap dan terang diberikan aksen oleh tekstur kayu.

Untuk mendapatkan bentukan yang simple perlu effort yang lebih dalam perhitungan struktur dan menjaga dimensinya sesuai dengan design yang diharapkan. Pintu entrance lattice door dengan dimensi double height perlu perhatian khusus. Dan juga dinding dinding bata sebagai screen untuk penetrasi angin ke ruangan di baliknya.

Bagian ruangan yang diharapkan bisa direvisi adalah satu jendela di bagian pantry bisa digeser dan dimensinya dilebarkan akan memberikan cahaya lebih banyak ke dalam pantry. Dan juga skylight di bagian living room dapat dibuat satu bentuk yang bisa memberikan efek bayangan lebih dramatis dari sinar
matahari setiap jam nya.

Pasar Minggu, Jakarta Selatan   |   18 Photos