Aaksen Studio

Jln Hasanudin no 28 Bandung

Capsule hotel is widely popular in favour of providing basic overnight accommodation, comprising tiny pods and self-service, unlike conventional hotels. Bobobox Indonesia’s collaborations with Aaksen Studio (architecture), ASEPDEV (construction) and Monoponik (graphic design) have given birth to the first ever pods hotel in Indonesia.

Bringing the image of futuristic space, Bobobox welcomes travellers to unwind inside a compact, tech-savvy pod that offers maximum comfort and cost-conscious driven. Every pod provides a restful stay with utmost privacy given, giving a remarkable experience by putting a human-technology engagement forward. Technology leverage covers in multiple ways, from hotel reservation, controlling the pod facilities, even chatting seamlessly with other fellow travellers.

Bandung   |   17 Photos

Coffee culture has been a social lubricant for ages, and presently, coffee shop as the third-place is rising as people’s driven in a sphere of an innovation hub. The city of Bandung in Indonesia is a home for creative industries and entrepreneurship, with a field in design-related. Unlike Western cultures with alcoholic beverages to enact a social gathering, Indonesia as one of the worlds’ largest producer of coffee, has placed coffee in everyday life to commute social interactions – along with the increasing number of coffee consumption in these recent years. Traditionally spread across Indonesia, there is a type of local coffee stall widely known as “waroeng kopi” that serves coffee in a bar. It has become the meeting place of individuals and local communities to spend hours for communal discussions and knowledge sharing. This Coffee culture has been a social lubricant for ages, and presently, coffee shop as the third-place is rising as people’s driven in a sphere of an innovation hub. The city of Bandung in Indonesia is a home for creative industries and entrepreneurship, with a field in design-related. Unlike Western cultures with alcoholic beverages to enact a social gathering, Indonesia as one of the worlds’ largest producer of coffee, has placed coffee in everyday life to commute social interactions – along with the increasing number of coffee consumption in these recent years. Traditionally spread across Indonesia, there is a type of local coffee stall widely known as “waroeng kopi” that serves coffee in a bar. It has become the meeting place of individuals and local communities to spend hours for communal discussions and knowledge sharing. This habit has encouraged creatives from varied industries to collaborate, giving birth an innovation to the local creative economy.

The current worlds’ pop culture is trending in Bandung, in which the youth is widely familiar to the cultural hype of the West, and one of it is the street culture. The client’s interest in basketball culture and streetwear has brought a vision to bring up a global culture into topics. Therefore, a world-famous Basketball field in New York, Rucker Park, was the major inspiration driving the design process targeted in flourishing a creative hub for the youth; where the basketball field lays a significant influence to cultural diversity growth in Harlem, New York. As pop-culture is thriving in a cultural city of where local tradition possesses a strong anchor, a question is consequently raised to the disparity of global-local cultures. How will architecture address a design of the third-place to raise a global thinking of the youth, yet still acting like locals?

The site was formerly a house in a trapezoid shape, situated at the intersection of Dr. Cipto, Dr. Rum, and Dr. Gunawan Street. The massing was done in a manner to preserve the preceding ambiance of the neighbourhood, by a way of elongating the existing diagonal grid stretching out to the street. Derived from Harlem’s global culture, reconstructing street features is, therefore, the core guidelines. An industrial street ambiance is conveyed through the rawness of materiality: concrete, brick, wood, and steel with a bold touch of matte black. Likewise, the cornerstone of local habits for a gathering is provided by user programming in dynamic composition and openness of the space. A black box at the entrance aims to draw people’s attention, while its presence gives a privacy to the front courtyard – for the community activity such as subculture events and sharing class take place. Natural lighting is inserted into the indoor area, where allows energy efficiency during the day. Meanwhile, the outdoor area was accentuated by natural materials and built-in concrete bench as a tribune for social occasions.

Since the site hosts two different family businesses of a restaurant by the mother and a coffee shop by the son, therefore, a connection to strengthen the business needs to be established. In order to answer current urban life where time and productivity are mutually substantial, an area of coffee-to-go is provided while conjoining to the restaurant alongside.

: Jl. Dr. Cipto No. 24, Bandung   |   16 Photos

Berlokasi di Cimahi, Jawa Barat – Indonesia. POLDO House atau Pony House merupakan sebuah hunian rumah tinggal dari sepasang suami istri bernama Poldo dan Arianti. Mereka terkenal sebagai pasangan penggemar mode / fashion. Dengan akun Instagram dan melalui platform youtube, Poldo dan Arianti menyalurkan ketertarikan mereka pada dunia fashion dengan melakukan review beberapa brand fashion yang mereka gunakan.

Poldo House atau Pony House memiliki luas area sebesar 108,5m2 dengan luas bangunan sebesar 70m2 yang terbagi menjadi beberapa area, yaitu Ruang Keluarga, Dapur, Kamar Tidur, Kamar Mandi, Walk in Closet, Area Kerja dan Taman Belakang. Dikarenakan dengan kedekatan Poldo dan Arianti dengan dunia fashion, membuat pasangan ini terlihat stylish. Kecenderungan bagi mereka untuk mengoleksi barang fashion dari berbagai brand juga tinggi, oleh karena itu Poldo mengoleksi berbagai macam jenis sepatu dari berbagai brand. Dengan itu, pada Ruang Keluarga terdapat sebuah rak display khusus untuk koleksi sepatu yang dimiliki oleh Poldo sebagai aksen unik tersendiri pada Poldo House / Pony House. Dengan mengangkat konsep Scandinavian, Poldo House / Pony House menggunakan warna netral sebagai nuansa interior secara keseluruhan, dikomposisikan dengan penggunaan material natural seperti kayu dengan adanya vegetasi di beberapa area interior. Pengaplikasian pattern monochrome (hitam-putih) pada beberapa area seperti Dapur, Kitchen Set, dan juga pada elemen – elemen estetis interior membuat Poldo House / Pony House memiliki keunikan tersendiri. Pada area belakang terdapat Taman Belakang yang membuat kesan ruang menjadi hidup dan seimbang diantara warna dan texture yang berkesan dingin pada Poldo House / Pony House.

Cimahi   |   8 Photos

Located at Jalan Pahlawan no. 32 Bandung, West Java - Indonesia, NOR House is a residential building of a family with children named Adara Kaila Eleanor and Sophia Cyrilla Eleonora. This building was named after their children who have Arabic names. Nur means Light. NOR House was built in early 2018. With the existing location condition which placed among densely populated settlements, and small road access in the form of alleys, also with no access for large vehicles, NOR House became strong accent among the surrounding of residential buildings.

Using the concept of Contemporary Tropical Architecture with a Fumira Roof as a facade, and also the Small Space Issue on the existing building makes the concept of Space Saving Furniture on the Interior, successfully wrapped neatly on a 2 floor building with a total area of 115m2. NOR House is divided into 2 Floors, on the First Floor with a total area of 72m2 which includes a Family Room, Dining Room, Kitchen, Toilet, Praying Room, Drying Room and Garden. And Then on the Second Floor with a total area of 43m2 which includes a Master Bedroom, Children’s Bedrooms and Toilet. The large number of openings in this Residential Building makes NOR House a home with good Air Circulation Control and Lighting Design, combined with Panasonic Lighting as Sponsor for Lighting Aspects in this Residential Building. The use of a White Fumira Roof as a Facade makes a neat impression in the middle of a densely populated residential area.

A Clean and Simple impression is felt throughout the NOR House area. With used Materials like White Ceramic Tiles and Wooden Parquet on the floor, combined with White Walls which were built from the White Fumira Roof as a facade. In addition, with many openings in this residential building maximizes the use of natural lighting, as well as good air circulation control. Combined with the use of artificial lighting in the form of a hidden lamp and indirect lighting to give some dramatic effects in some areas, for example in the Garden area there’s one Parahyba Tree which stands in the middle of the area, creating a hole in the main building mass of NOR House, combined by the use of indirect lighting on the tree that gives dramatic impression. Then in the Praying Room area there’s one part of the window that slices through the mass of the main building of NOR House. It also maximizes the use of natural light, combined with the form of ALLAH typography that produces shadow of ALLAH Typography on the interior area of the Praying Room, combined with the hidden lamp which makes this form more dramatic.

Jln Pahlawan no 32 Bandung   |   16 Photos

Stoy HOUSE We live in a house, work in an office, you send your kids to a school. These place aren’t just the backdrop to your life, they shape your life – they define who you see, what you see, an how you see it. Architecture impacts how you feel every day, which isn’t surprising considering how much time we all spend inside buildings. To design and build his/her own home is considered a milestone achievement in an architect’s life.

To be able to pull an effort usually reserved for clients ---for his own satisfaction and personal expression--- is priceless, especially when he’s free to express every peculiarity and to abandon any restraint raised by the demands of his clientele. In an increasingly global era, clients are even more exposed to trends, making them more assertive, thus leaving less room for the architect to explore his talent. One of the cure to this predicament is to 'dig' personal idiosyncracy and reflect it in their own home design.

This was successfully done by architect Yanuar Pratama Firdaus, when designing his own residence: STOY House, located in the outskirts of Bandung, Indonesia. "Growing up doesn’t mean you have to give up your childhood.", said the co-owner of architecture and design studio House The House (www.housethehouse.com). Collecting toys has been Yanuar’s main hobby since his childhood: from an enormous collection of birthday’s presents, Happy Meal’s to bonus toys from cereal box, all has succesfully occupied his parent’s warehouse. Growing up in the nineties, his collection also spans the cultural phenomenons of that period: action figures of The Simpsons, Star Wars, and DC characters remain intact, covered in their original packaging. Stoy HOUSE STOY House is an acronym from Sosio’s Toy House.

Sosio is the name of Yanuar’s first son, and this home was designed to meet the need to reconcile the father’s hobby, and creating a fun environment where his son could grow and develop fondness for architecture and toys. Yanuar put an emphasis to an open plan approach, using walls as a medium to display toys. This home brings together the concept of space and toys installation, so that the toys doesn’t need to have a specific enclosure for display purposes. Therefore, the walls and ceiling of the house considered as 'empty field' where the toys are exhibited in various methods. "This home will grow and as times past stories will take place within those walls. As an igniter for future events, I painted some parts of the wall with picture of toys and cultural figures", Yanuar said.

For example, a part of the wall in the living room is painted with yellow and black paint that was used to for chalkboard / blackboard coating, so that the surface paint can be painted and repainted over and over. Another example is a hole in the living room that are decorated with various types of car toys from his collection. A staircase and an indoor bridge was also built encircling a void: whereas the area under the staircase serves as a storage solution and a place to put AV equipments. This area under the second floor void was then designated to be a proper place to hold a casual family gathering. Architect: Yanuar Pratama Firdaus Location: Bandung, Indonesia Area: 200 sqm Year: 2015

Jln jemi no 2 Bandung   |   11 Photos

Seorang klien berdomisili London, Inggris yang meridukan kampung halaman di Ciamhi, Jawa Barat. Detail dan romantisme rumah terinspirasi dari selirik lagu populer. Musim kini berlalu berbagai cerita merayu Berpijak di malam yang bertalu Masihku memikirkan dirimu Ku rasakan waktu berlalu tanpa senyummu Sepi yang tlah penuhi hariku REFF: Hari ini sayang aku akan pulang Berlabuh di dekap cintamu Karna pelukmu akan selalu Membuat diriku jatuh cinta Dalam riuh suasana menyapa Kian menggoda memanja Semua itu tak akan berarti Selama ku jauh dari dirimu Ku angankan waktu berlalu dengan senyummu Sepi yang tak penuhi hariku Repeat reff Pernahkah kau merasa Berdiri diri tempat yang sama Seperti saat ini ku ada Rindukan nyaman ku ingin sendiri pulang Repeat reff [2x] Membuat diriku jatuh cinta Membuat diriku jatuh cinta Membuat diriku jatuh cinta

Perumahan taman mutiara cimahi   |   8 Photos

Warung Limarasa is a place that serves the taste of Indonesian Archipelago’s Foods and Beverages such as Coffee and Non – Coffee beverages that located at Braga Street Number 36 Bandung, Indonesia. Moreover with its position in the area which is well known as colonial buildings area affects a special attraction for users who come to Warung Limarasa.

Built in 2017, Warung Limarasa is inspired by 5 human senses in the form of Eye, Nose, Ears, Tongue and Skin that are directly related to Sight, Smell, Hearing, Tasting, and Touching make a powerful concept that combines five aspects as the basis of design guideline. Collaborated with the geographical aspect of Warung Limarasa which is located in a strong colonial nuance area which is the one of strongest Bandung's identity, wrapped in one area with a total area of 250m2.

Warung Limarasa – Taste of Indonesian Nationality refers to user’s experience which can feel and see directly to the food process before they enjoy the food itself with the buffet system. In addition, Warung Limarasa used the identity of the Bandung such as Patra Komala Flower and Persib (Bandung, Indonesia’s Soccer Union) which dominated by blue color as the Decorative Elements of Warung Limarasa. Without disrupting the existing area that has a pedestrian area, Warung Limarasa practically known as Pedestrian Friendly and City Arcade’s Building.

With the strong colonial nuance in Braga area, Warung Limarasa used the Colonial concept which wrapped neatly with Patra Komala Flower with Blue as the color identity of Persib (Bandung, Indonesia’s Soccer Union) for Decorative Element. Warung Limarasa divided into 2 Floor Levels. First Floor is divided into Bar / Cashier Area, Dining Area, Kitchen Area and also Service Area (such as toilet). Then Second Floor is divided into Indoor Dining Area, Outdoor Dining Area (such as Smoking Area), and Praying Area. Overall, Warung Limarasa’s ambience is warm that caused of the using of woods material as warm impression which collaborated with Patra Komala Flower’s Decoratice Element which dominated by Blue color in some Interior’s Element that formed as wall, and ceiling. With the large windows on the front and back area maximize the using of Natural Lighting as General Lighting in Warung Limarasa, and Artificial Lighting as a Special Lighting supported a Warm Atmosphere in Warung Limarasa. At Dining Area in Front Area of Warung Limarasa, there is Blue LED Neon Sign which formed by the logo of Warung Limarasa that used fot accent and signage that make the pedestrians on the street interested to visit Warung Limarasa. Then in the Bar / Cashier Area, there is a line made of iron following the pattern of the Bar’s Top Table that makes Dynamic Form and Colonial impression, combined with Patra Komala Flower’s pattern as wall treatment which become its own uniqueness on Bar / Cashier Area at Warung Limarasa. And then on the Second Floor, there is a Dining Area that uses sofa with blue colored cushion which collaborated with Patra Komala Flower’s mural which makes its own uniqueness for a good spot to take pictures in Warung Limarasa. On the Outdoor (Smoking Area) there is also a Patra Komala Flower’s mural that gives an accent that attracts attention to the area.

Jln Braga no 36 Bandung   |   18 Photos

Buit in 2016, Tulus Office Space that located in the Central of Bandung City was built by combining the story behind the Magnitude of the name of Muhammad Tulus who’s well known as a Indonesian Singer - Songwriter from Minangkabau Indonesia, and he’s often called as Tulus. In addition, Tulus also has a base as a Graduate Architect from one of famous Private University in Bandung named Bandung Parahyangan Catholic University. With a base as an Singer – Songwriter and Architect, which are very close to the philosophy and concept of space language.

At Tulus Office Space which is a 100m2  of Management Office, it divided by 2 areas of Indoor and Outdoor which includes Meeting Room, Staff Room, Vertical Garden (Green Open Space) and also Merchandise Storage. Tulus Office Space was designed based on the background of a Sincere Singer – Songwriter and Architect which are very close with a concept of space philosophy and language as the main basis of Tulus Office Space’s design. The concept of Tulus Office Space itself is the Poetic Space which is taken from Tulus Blog’s various quotes, and it includes the uniqueness of a sincere Singer – Songwriter, and also collaborated with the existing materials condition in the building which later retouched and developed into a final design.

Overall, Tulus Office Space looks very modern and simple in terms of the shape and materials which used in this space. The use of cold materials, such as White Ceramic Tiles and Black Colored Iron which collaborate with the Exposed Concrete Wall are subtly composed with the use of warm and natural materials, such as the use of Parquet on the floor, and also Wood Materials on some simple and modern Furniture which located in this Tulus Office Space. Coupled with the aesthetic elements of the Blue Titled Wall that seemed to divide several areas within the Tulus Office Space making the impression of contrast and accent itself in this Management Office. Also the use of synthetic grass in several areas and the application of quotes made by Tulus displayed on the walls make the unique impression on Tulus Office Space which then built the concept of the Poetic Space in Tulus Office Space.

Jln Cihampelas Bandung   |   8 Photos